Bedrijf

Teeltplan

De tulpenteelt in Nederland vindt plaats op gemiddeld 100 hectare per teeltseizoen. De teeltgebieden waar de tulpen worden gekweekt zijn: Noord-Holland, Flevopolder, Noordoostpolder, Zeeland en Drenthe.

Het areaal lelies in Nederland omvat ongeveer 125 hectare. De lelieteelt in Nederland vindt plaatst in Drenthe, Brabant en de Noordoostpolder. De werkzaamheden in de lelieteelt worden uitbesteed aan contracttelers met volledige ondersteuning met de kennis vanuit Pater Bloembollen. Naast lelieteelt in Nederland, kweekt Pater Bloembollen ook lelies in Frankrijk.

Geschiedenis

De oorsprong van ons familiebedrijf is in 1921 gelegd door Piet Pater. Piet Pater is begonnen met aardappelen, groentes en enkele koeien. Vanaf 1956 voegde het bedrijf gladiolen en tulpen toe en vanaf dit moment begon het bedrijf met bloembollenteelt. Halverwege de jaren ’70 werden de eerste lelies geteeld. Door de jaren heen werd het areaal uitgebreid en groeide het bedrijf flink. In 1993 werd Pater Bloembollen B.V. opgericht door Perry en Martin Pater. Dit is de 2e generatie die het bedrijf doorontwikkeld tot een specialistisch familiebedrijf!

Proces

Onze lelie- en tulpenbollen worden afgezet naar afnemers over de hele wereld. De afzet gebeurt grotendeels door exporteurs. Belangrijke exportlanden zijn China, Japan, Polen en Brazilië. Naast deze export landen wordt er ook een groot deel verkocht aan de Nederlandse broeierij. Ons bedrijf biedt een breed assortiment aan dat voldoet aan de laatste vraag uit de markt.

Een hoge kwaliteit van de bloembollen staat bij Pater Bloembollen centraal. Dit vergt vele specialistische kennis over de teelt en handel van de bloembollen. Ieder soort binnen ons assortiment wordt op de meest geschikte teeltgrond geteeld om zo de beste kwaliteit te behalen. Daarnaast doet Pater Bloembollen vele werkzaamheden in eigen beheer, van het planten tot het oogsten tot het verwerken van de bollen. De aandacht voor een goede kwaliteit van het eindproduct staat in het gehele productieproces centraal.

Sinds 2020 zijn wij MPS gecertificeerd! Met dit certificaat voldoet het bedrijf aan eisen op het gebied van traceerbaarheid, milieu en gewasbeschermingsmiddelen.